Bezglutenowe Pierniki

23 grudnia 2014

Święta nie są dobrym czasem dla osób z ograniczeniami w diecie. A tu mama przyniesie mazurka, a tu babcia wpadnie z pierogami, a tu „zobacz jaki Ty jesteś chudy” . I tak w kółko. Dzisiaj mam propozycję którą możemy się zajadać bez konsekwencji – migdałowe pierniczki bez glutenu.

Do wczoraj nie byłam jakimś wielkim miłośnikiem pierników. Tych sklepowych nie ruszałam, tych domowych nigdy nie jadłam.  Warszawiak jednak w szale wigilijnym postanowił zgodnie z obowiązującymi trendami zrobić parę. Lody zostały przełamane kiedy genialny, korzenno-miodowy zapach zaczął wydobywać się z piekarnika!

Przepis? Jak zwykle z nieba nam spadła Kwestia Smaku.

DSC_4085

Składniki

• 200 g mąki migdałowej
• 200g mąki Schar Mix B
• 1 łyżka przyprawy piernikowej (bg)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 łyżki ksylitolu
• 100 g miodu
• 80 g oleju kokosowego
• 2 żółtka
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• białko jaja do posmarowania

Przepis:

•  Mąkę migdałową zrobiliśmy ze zmiksowanych w młynku do kawy płatków migdałowych. Mieszamy wszystkie suche składniki. W rondelku roztapiamy olej kokosowy z miodem do połączenia się składników. Żółtka ubijamy mikserem na kogel-mogel.

•  Dodajemy mokre składniki do suchych i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy mąkę aż uzyskamy konsystencje ciasta pierogowego.

• Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pierniczki wycinamy foremkami, i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdego pierniczka smarujemy białkiem. Pieczemy 10 min, a w domu robi się bosko od piernikowego aromatu.

DSC_4122-Edit(1)