Wegetariańskie burgery bez glutenu

10 grudnia 2014

Na wegetariańskie burgery zachorowałam, kiedy pierwszy raz w restauracji zamówiłam wersje z batatem i kaszą jaglaną. To było objawienie dla mnie – zdeklarowanego mięsożercy. Potem próbowałam powtórzyć ten smak w domy, jednak za każdym razem czegoś mi w nich brakowało.  Do teraz! Ten przepis w końcu jest idealnie kompletny! No ale od początku.

Przepis można zmienić na wegański – wystarczy zrezygnować z majonezu i jogurtu w bułce.

DSC_3649

Zacznijmy od bułki.

Składniki:

• 500 g mąki Schar Mix B,
• 300 ml wody mineralnej gazowanej,
• 3 łyżeczki drożdży suchych,
• 60 ml jogurtu naturalnego,
• 2 łyżki oleju kokosowego.

Przepis:

1. Wszystkie składniki mieszkamy w misce.

2. Z ciasta formujemy kulki i układamy na nasmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce.(wyjdzie 8-10 kulek)

3. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30-50 min)

4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

5. Pieczemy w piekarniku około 40min

6. Studzimy

DSC_3650Bułki mamy już upieczone, więc czas na kotlety. Przepis podpatrzyłam w Jadłomani i uzupełniłam o moje bezglutenowe składniki.

Składniki:

• 2 szklanki startej marchewki
• 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1/2 szklanki prażonego słonecznika
• 1/2 szklanki sezamu
• 1 czerwona cebula
• 1/2 szklanki bułki tartej bezglutenowej
• 1/4 szklanki oleju
• 3 łyżki mąki bezglutenowej
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżeczki natki pietruszki
• 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
• łyżeczka ostrej papryki
• łyżeczka wędzonej papryki
• łyżeczka oregano
• łyżeczka ziół prowansalskich
• łyżeczka kurkumy
• szczypta czarnego pieprzu

Przepis:

1.  Mieszamy wszystkie składniki w misce.

2.  Formujemy kulki na kształt burgerów

3.  Pieczemy na kratce do grilla w temperaturze 200 stopni po 15min z każdej strony.

 

DSC_3658

Ok, teraz kiedy bułki i burgery, wystarczy ogarnąć ulubione dodatki.  U mnie całe ogarnięcie burgera polegało na:

1. Zgrillowaniu bułki przekrojonej na pół.

2. Posmarowaniu dołu bułki musztardą.

4. Położeniu burgera na bułce i polaniu go ketchupem.

5. Położenie kolejno – rukoli, czerwonej cebuli, pomidorów, ogórka konserwowego, kiełków rzodkiewki.

6. Posmarowaniu drugiej połówki burgera majonezem i przykrycie całości.

Burgery są megasmaczne i aromatyczne – cały dom pachnie mieszanką ziół . Smakują tak, że nawet nie pomyślałabym że nie ma w nich mięsa. Są niesamowicie sycące – nawet mój mąż zjadł dwa i na trzeciego patrzył z niekrytym żalem. A przede wszystkim – wszystko zdrowe kolorowe i nietuczące!

Lubicie wegetariańskie burgery? Macie swoje sprawdzone przepisy?