Szybkie pączki bezglutenowe

12 lutego 2015

Dzisiaj dzień w którym można spokojnie, ze światowym pozwoleniem objeść się do nieprzytomności. Tłusty czwartek nie musi być jednak tak tłusty jak o nim mówią!

Przepis na bezglutenowe pączki z serka homogenizowanego wg receptury mojej babci:)

Składniki

– 300g serka homogenizowanego (szukajcie takiego z dobrym składem)

– 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka schar do naleśników)

– 3 jajka

– łyżka cukru brązowego

– łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia

– olej do smażenia

 

Przepis:

– rozgrzewamy olej w małym garnku. Musi być go tyle, żeby pączki mogły w nim pływać

– Jajka ubijamy mikserem z cukrem

– Dodajemy serek i dalej miksujemy na niskich obrotach

– Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito i powoli dodajemy do masy

– Masa powinna być gładka i gęsta, nabieramy ją małą łyżeczką i wrzucamy do gorącego oleju. Przewracamy na różne strony aż pączki równomiernie się zarumienią. Podajemy z cukrem pudrem.

Smacznego!

DSC_4472

  • Joanna Jóźków

    Ciekawy i nietradycyjny przepis 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  • Ona

    Polecam spróbować jeszcze pączków z ziemniaków 😮 w ogóle nie smakują jak ziemniaki haha