Bezglutenowe babeczki na słono

9 listopada 2014

Idziesz jutro do pracy? Znowu masz wizję takich samych kanapek? Zerwij z rutyną, zrób babeczki!

Nie, nie zatrudniłam się jako prezenter w telezakupach. Po prostu mam dość kanapek w pracy. Serdecznie dość. Postanowiłam uszczęśliwić siebie, męża i współpracowników czymś mniej banalnym. Rozeszły się błyskawicznie!

Składniki:

– szklanka mąki bezglutenowej Mix B marki Schar

– szklanka mąki ryżowej

– 2łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– 100 ml oleju rzepakowego

– szklanka mleka

– 1 jajko

– łyżka oregano

– łyżka ziół prowansalskich

– pół szklanki szynki

– szklanka startych pieczarek

– szklanka startego sera żółtego (sprawdzić skład! bez E!)

 

Do miski wrzucamy mąki, proszek do pieczenia, mleko, jajko, oregano i zioła. Mieszamy mikserem do uzyskania gęstej masy, trochę podobnej do tej na chleb. Dodajemy pieczarki, szynkę i żółty ser i mieszamy masę drewnianą łyżką, aż będzie spójna. Jest na prawdę bardzo gęsta! Przekładamy do papilotek (u mnie wychodzi równo 12). Wstawiamy do piekarnika na 20-30min. Jemy po ostudzeniu i zabieramy na następny dzień do pracy!

 

To były moje pierwsze muffiny na słono i jestem zachwycona! Na pewno będę próbować innych. Lubicie? Macie sprawdzone przepisy?

  • a czemu bezglutenowo? uczulona jesteś?

    • Na szczęście nie. Jestem na diecie przeciwzapalnej (przeciwnowotworowej), gdzie wyłączenie glutenu to jedna ze składowych – mam wyłączony także cukier, przetworzone produkty itd. Żyję czyli działa. Kiedyś zrobię wpis na blogu dokładnie o moim sposobie odżywiania się 🙂